Ton Weijsters autocenter
vertrouwd en voordelig!

Aan nieuwe banden toe? bel of kom bij ons langs wij geven u graag advies 

als u belt zorg dat u de bandenmaat bij de hand heeft dit staat aan de zijkant van de band bv 195/65R15 of 165R13 TEL:0251-243744

WIJ ZIJN GESPECIALISEERD IN HET MONTEREN VAN RUNFLAT BANDEN


 


All season banden of winterbanden

Doordat we in Nederland niet vaak te maken hebben met een strenge winter, is er vaak onenigheid over het nut van winterbanden. Waarom niet het hele jaar op zomerbanden, winterbanden of all season banden rijden?
Jos van der Drift van het ANWB autoteam gaf in het artikel van Geld en Recht antwoord op de vraag waarom je niet het hele jaar door op winterbanden zou rijden als je weinig kilometers rijdt in het jaar?:

“Het hele jaar door op winterbanden rijden is niet onze aanbeveling. Een winterband is niet optimaal geschikt voor zomerse omstandigheden. De verkeersveiligheid is echter bij normaal en gemiddeld gebruik niet in het geding.  In die zin zijn er geen grote bezwaren. Misschien dat  uw garage de winterbanden wil omruilen voor de betere all season band.  Op basis van het geringe aantal kilometers dat u maakt zijn ze prima geschikt voor gebruik in Nederland gedurende het hele jaar door, al zijn er wel verschillen in prestaties met een echte winterband..“

Winterbanden hebben in de zomer een langere remweg dan zomerbanden. Het profiel van een winterband is namelijk minder effectief op droog wegdek bij hogere temperaturen. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van een winterband. Bijvoorbeeld bij een temperatuur van 15 graden met een snelheid van 50km/u heeft een winterband 14 à 15 meter nodig om tot stilstand te komen. Bij een zomerband is dit maar 12 meter.

Wat is een all season band

Een all-season band is een combinatie van zomer -en winterbanden in één. Deze banden worden ook wel all-weather of 4-seizoenenband genoemd. Dit gaat in de zomer ten koste van de slijtage, maar geven wel extra grip op nat wegdek. Bij winterse temperaturen verliest de all-season band geen grip, wat bij een zomerband wel het geval is.

Wat is een winterband

Winterbanden zijn banden met een speciale profiel, gericht op winterse omstandigheden. Een winterband heeft een ander rubbercompound, wat bij lage temperaturen soepel en flexibel blijft. Daarnaast is een winterband voorzien van lamellen die zorgen door middel van een ‘zaagtand-effect’ voor extra grip op sneeuw en ijs. Een winterband is te herkennen aan de M+S codering op de zijkant van de band.

All season banden en winterbanden: wat is het verschil?

All season banden zijn geen vervanger van winterbanden. All season banden zijn een combinatie van zomer -en winterbanden en kunnen hierdoor net niet tippen aan de essentiële eigenschappen van deze banden. Winterbanden hebben specifieke eigenschappen voor winterse omstandigheden, die zorgen voor extra grip en veiligheid in de winter. Op deze specifieke eigenschappen wordt door de ANWB dan ook uitvoerig getest om te kijken of de band veilig is in de winter of juist in de zomer en niet voor beide.

Verschillen
• De prestaties van winterbanden zijn in winterse omstandigheden duidelijk beter dan die van all season banden.
• Winterbanden zijn geschikt voor besneeuwde bergpassen, terwijl je all season banden sneller van sneeuwkettingen moet voorzien.
• Bij optrekken in de sneeuw en handling in bochten hebben winterbanden meer grip dan de all season band.
• Bij remmen op sneeuw geven all season banden weinig toe op winterbanden in vergelijking met zomerbanden.


BANDEN OPSLAG

uw winter of zomerbanden kunnen bij ons veilig worden opgeslagen in eigen bandenopslag!!!CARVAN & CAMPERBANDEN
                                      budget band vs A merk band

 

                                      winterbanden vs zomerbanden